Mijn favorieten

Uw huis verkopen: makelaar Johan Horstra Hardenberg

Als de afspraken over de dienstverlening rond zijn, kan het verkoopproces beginnen. Dit bestaat globaal uit de volgende stappen:

 

Stap 1: Vraagprijs bepalen

Stap 2: Publiciteitsplan opstellen

Stap 3: Woning verkoopgereed maken

Stap 4: Bezichtigingen

Stap 5: Onderhandelingen

Stap 6: Ondertekening van de koopovereenkomst

Stap 7: Naar de notaris

Afronding


Wij komen graag bij je langs voor een vrijblijvende waardebepaling en een toelichting op onze dienstverlening.

 

STAP 1: Vraagprijs bepalen
Voor je woning wil je een goede prijs vragen. Maar wat is een goede prijs? Johan Horstra Makelaardij & Taxaties adviseert je bij het vaststellen van de vraagprijs en doet hiervoor grondig onderzoek:

 • Hij houdt rekening met het onderhoud en de technische staat van je woning.
 • Hij beoordeelt de ligging en de woonomgeving.
 • Hij inventariseert de financiële lasten, bijzondere bepalingen en milieuaspecten.
 • Bij appartementen vraagt hij onder andere naar het functioneren van de Vereniging van Eigenaren en de hoogte van het reservefonds.
 • Hij beoordeelt hoe je woning in de markt ligt. Staat het in een gewilde buurt? Hoe groot is de vraag naar jouw type woning?
 • Hij onderzoekt voor welke prijzen soortgelijke woningen in de omgeving van jouw woning worden verkocht.
 • Hij beoordeelt de energiezuinigheid van de woning door middel van het energielabel.

De uitkomst is een vraagprijs waarbij je het meest gebaat bent: een realistische vraagprijs.
 
STAP 2: Publiciteitsplan opstellen
De makelaar zet niet alleen een bord in de tuin. Hij doet veel meer dan dat. Johan Horstra Makelaardij & Taxaties bepaalt in overleg met jou de verkoopstrategie, gebaseerd op onder andere de marktsituatie en het tijdsbestek waarbinnen je de woning wilt verkopen. De keuze aan publiciteitsmiddelen is uitgebreid:

 • www.funda.nl
 • Social media
 • Dagbladen, huis-aan-huis-bladen, makelaarskranten, speciale tijdschriften

Daarnaast verzorgt de makelaar ook de traditionele promotiemiddelen:

 • Het bord in je tuin of tegen je gevel.
 • Informatie- en fotobrochure van je woning.
 • Fotopresentatie in zijn kantoor of in de etalage.

Op basis van zijn kennis en ervaring zet de Johan Horstra Makelaardij &Taxaties de juiste middelen in die zijn afgestemd op je wensen en je budget. Wanneer je jouw woning te koop zet, wordt deze opgenomen in de NVM-database. In deze database voor woonobjecten wordt het woningaanbod van alle NVM-makelaars bijgehouden. Hierdoor zijn alle NVM-makelaars direct op de hoogte dat jouw woning te koop staat. Het is heel goed mogelijk dat jouw woning voldoet aan de woonwensen van een van hun klanten.
 
STAP 3: Woning verkoopgereed maken
De eerste indruk is erg belangrijk. Zorg dat je woning er netjes uitziet. Ruim hal en kamers op en investeer in een kleine onderhoudsbeurt. Repareer kleine mankementen, zoals een lekkende kraan en een klemmende deur. Werk indien nodig een en ander bij met een likje verf. Maak de tuin op orde en zorg voor een verzorgde entree. Zet een leuke bak met bloemen neer en zet de vuilnisbakken uit
het zicht. Zorg dat de woning fris ruikt en de temperatuur aangenaam is tijdens een
bezichtiging.
 
STAP 4: Bezichtigingen
Johan Horstra Makelaardij & Taxaties coördineert en begeleidt de bezichtigingen.
Hij is de contactpersoon voor potentiële kopers en zij kunnen bij hem terecht met al hun vragen. Als ze geïnteresseerd zijn in een bezichtiging plant Johan Horstra een afspraak in na overleg met jou en de potentiële koper.
 
Bij een bezichtiging hoef je niet aanwezig te zijn. Kijkers stellen vaak meer vragen aan de begeleidende NVM-makelaar als de verkoper er niet bij is. Als een potentiële koper zich direct bij jou meldt, verwijs ze dan altijd door naar Johan Horstra Makelaardij & Taxaties.
 
Na de bezichtiging laat Johan Horstra altijd weten hoe de afspraak is verlopen.
 
STAP 5: Onderhandelingen
Niet in iedereen schuilt een geboren verkoper. Daarom is het fijn dat je het niet zelf hoeft te doen, maar kunt overlaten aan Johan Horstra Makelaardij & Taxaties. Hij weet van de hoed en de rand en staat je bij met advies. De controle over het onderhandelingsproces verlies je nooit, want uiteindelijk beslis jij voor welke prijs je je woning verkoopt.
 
Wanneer een koper een bod uitbrengt, zal de NVM-makelaar dit met je bespreken en je adviseren over de vervolgstappen. Bij het onderhandelen is niet alleen de prijs van belang, maar ook de datum van overdracht en ontbindende voorwaarden spelen
een rol. Voorbeelden van ontbindende voorwaarden zijn: het niet rond krijgen van de financiering, het niet verkrijgen van een huisvestingsvergunning of een negatieve uitkomst van een bouwkundig advies. Ook is het mogelijk dat de koper bepaalde roerende zaken over wil nemen.
 
STAP 6: Ondertekening van de koopovereenkomst
Samen met de koper spreek je een verkoopprijs af. Daarnaast maak je samen afspraken over andere belangrijke onderdelen van de koopovereenkomst zoals de datum van levering, ontbindende voorwaarden of een lijst met roerende zaken –
gordijnen, vloerbedekking, verlichting – die al dan niet tegen een bepaalde vergoeding kunnen worden overgenomen.
Deze afspraken worden schriftelijk vastgelegd in een koopovereenkomst. Dee wordt door Johan Horstra Makelaardij & Taxaties opgesteld.
 
Lees de koopovereenkomst zorgvuldig door voordat je tekent. Zet pas een handtekening als alles volgens jou juist is weergegeven.
Heb je nog vragen? Stel ze aan Johan Horstra.
 
Als de koper en diens makelaar ook getekend hebben is de koopovereenkomst gesloten. De koper ontvangt een afschrift van de koopovereenkomst. Daarna breekt toch nog een spannende periode aan, omdat de koopovereenkomst op dat moment nog ontbonden kan worden:

 • Vanaf het moment dat de koper het afschrift van de door beide partijen ondertekende koopovereenkomst ontvangt, gaat de wettelijke bedenktijd van drie dagen in. Binnen deze bedenktijd kan hij alsnog besluiten af te zien van de koop.
 • De koop kan nog ontbonden worden op basis van ontbindende voorwaarden. Dit kan uiterlijk tot de datum die daarvoor genoteerd staat in de koopovereenkomst.
 • Ook de opname van een No-Risk clausule in de koopovereenkomst kan tot ontbinding leiden. Dit kan uiterlijk tot de datum die is overeengekomen.

STAP 7: Naar de notaris
Het koopproces is bijna afgerond. De laatste stap is het ondertekenen van de akte van levering bij de notaris en het afronden van het financiële gedeelte.
De ondertekende koopovereenkomst en andere benodigde stukken gaan samen met een kopie van je rijbewijs of paspoort naar de notaris. Zodra de notaris de papieren heeft ontvangen plant de notaris een afspraak in op de overeengekomen datum
voor het tekenen van de akte van levering.
Van tevoren ontvang je een concept van de leveringsakte en een nota van afrekening. Controleer goed of alle gegevens kloppen. Jouw makelaar zal de akte van levering meestal ook controleren. Let vooral op de opleverdatum en de lijst van zaken die achterblijven in de woning. De koper kan voor de levering de woning inspecteren om te zien of alles is achtergelaten zoals afgesproken. Johan Horstra begeleidt deze inspectie.
Na de inspectie ga je met de koper naar de notaris.
Als je de akte van levering hebt getekend en deze is ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster ben je geen eigenaar meer van de woning.
De nieuwe eigenaar krijgt na het ondertekenen van de leveringsakte de sleutels.
De koper betaalt de koopsom en eventueel de extra kosten voor de achtergebleven roerende zaken. De notaris zorgt daarna voor de verdere afwikkeling, zoals:

 • De verrekening van de zakelijke lasten, zoals onroerend zaakbelasting en waterschapslasten.
 • Hij regelt de aflossing van de eventueel lopende hypotheek.
 • Hij zorgt dat het afgesproken courtagebedrag aan je NVM-makelaar
 • wordt betaald.
 • Het saldo dat overblijft, ontvang je op je eigen rekening. Dit saldo ontvang je nadat de akte van levering is ingeschreven in het Kadaster. Dit is meestal een werkdag na de levering.

Het verkoopproces is afgerond
Het verkoopproces is klaar. Gefeliciteerd! Je woning is verkocht!
Natuurlijk blijft Johan Horstra Makelaardij & Taxaties voor je klaar staan mocht je nog vragen hebben of van andere diensten gebruik willen maken.
 

Wij komen graag bij je langs voor een vrijblijvende waardebepaling en een toelichting op onze dienstverlening.

 

 

Misschien vind je dit ook interessant?

> Huidige woningaanbod.

> Waardebepaling

> Contact

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring